Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Benneckenstein

Benneckenstein is het hoogst gelegen dorpje van het land Saksen-Anhalt. Daardoor is het bekend om zijn gezonde en heilzame berglucht. Het plaatsje van net 2000 inwoners is deel van de gemeente Oberharz am Brocken. Benneckenstein is een van de stations langs de ruim 60 km lange Harzquerbahn, een smalspoorlijn die in 1899 is aangelegd en waarop meerdere stoomtreinen per dag de dienst onderhouden. Deze spoorlijn is niet alleen geliefd bij spoorliefhebbers, maar bij alle Harztoeristen, want de puffende treinen bieden een charmante, nostalgische aanblik en laten zich prachtig fotograferen.

Benneckenstein dat ligt in het dal van de Rappbode, is bij uitstek geschikt om zowel in de zomer als de winter te bezoeken. Zomers kan de wandelaar genieten van de rust en stilte van de omgeving, weg van grote wegen, wandelend over het wijdvertakte wandelpadennet tussen de bloeiende weiden en de dichte bossen. ’s Winters kan de wintersportliefhebber gebruik maken van de langlaufloipes. Benneckenstein ligt op een hoogvlakte tussen de Unter- en Oberharz. Het dorp is met de auto te bereiken vanuit Nordhausen over de B 4. Benneckenstein is in 1319 voor het eerst vermeld. In die tijd bevond zich hier een ijzergieterij. In 1741 kreeg Benneckenstein stadsrechten en het werd in 1887 officieel een kuuroord. Tegenwoordig vormt het samen met negen andere dorpen in de buurt van de Brocken, de hoogste berg van de Harz, één gemeente. Het mooiste en curieuste gebouw van Benneckenstein is de St. Laurentiuskerk. Het altaar van deze kerk uit 1852 is tegen alle geldende normen in, naar het westen gericht. Het oudste huis van Benneckenstein is Werckmeisterhuis, waar de beroemde organist Andreas Werckmeister in de zeventiende eeuw zijn jeugd doorbracht. Verder kunt u in Benneckenstein het erfgoedmuseum Heimatstube, het smalspoormuseum en museum voor Oost-Duitse autotechniek bezoeken.

Voor de kleine bezoekers is er een natuurleerpad en groot en klein kan zich vermaken in het overdekte zwembad met reuzenglijbaan en verder heeft Benneckenstein nog een minigolf. In de winter gaan met de eerste sneeuw de langlaufloipes open en kunt u in het dorp de benodigdheden daarvoor huren. Een oude Duitse mijnwerkerstraditie, namelijk de zangwedstrijd tussen vinken, wordt in Benneckenstein levend gehouden. Deze voor Duitsland unieke wedstrijd wordt gehouden op Tweede Pinksterdag. En ’s winters is er in 1991 een nieuwe traditie geboren. Dan worden in Benneckstein sledehondenrennen gehouden.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven