Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Bad Grund

Bad Grund is een ingetogen bergstadje met een rijke en overweldigende natuur in de Oberharz. Een geliefd reisdoel even buiten Bad Grund is de Hübichenstein. Deze kalksteenrots torent hoog boven het gebied uit en er bovenop zit een bronzen adelaar met een spanwijdte van wel drie meter, een restant van het gedenkteken dat in 1895 werd opgericht voor keizer Wilhelm I. Zijn naam dankt de berg aan een oude sage over de dwergenkoning Hübich die goed geweest zou zijn voor de arme bevolking van de streek, maar meedogenloos voor de argeloze indringers van zijn rijk. Hübich werd niet meer gezien nadat een soldaat in de dertigjarige oorlog de top van de berg kapotgeschoten had.

Bad Grund is de oudste van de zeven steden in de Oberharz. Het stadje, dat in 1317 voor het eerst werd vermeld, is vanuit Osterode via de B 243 en de L 524 te bereiken en vanuit Clausthal-Zellerfeld over de B 242. In de zestiende eeuw ontwikkelde Bad Grund zich tot een vrije mijnbouwstad met vele ijzergieterijen. Het hoogtepunt van de mijnbouw lag in de achttiende eeuw met het uitgraven van de diepe Georgsstollen. In de negentiende eeuw kwam in de Harz de mijnbouw tot een einde en ontwikkelden zich de kuuroorden en het toerisme. Bad Grund wordt van drie kanten omgeven door schilderachtige loof- en naaldbossen. In deze bossen bevinden zich vele goed bewegwijzerde wandelpaden met een totale lengte van meer dan 40 km. Hieronder valt ook de Horizontalweg die zich in ruim 10 km rondom Bad Grund slingert. En de Försterstieg, een van de populairste wandelwegen in de Harz die van Goslar in het noorden naar Osterode in het zuidwesten loopt, voert dwars door Bad Grund. Bad Grund is vooral bekend als kuuroord met zijn zoutwater- en modderbaden. Het is het enige zogenoemde Moorheilbad in de westelijke Harz. De behandelingen met modder en turf zijn vooral bij reumatische klachten zeer heilzaam. Verder is Bad Grund ook een uitstekend kuuroord voor de luchtwegen.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Bad Grund behoort de druipsteengrot in de Iberg. Het mijnbouwmuseum is gevestigd in de oude Knesebeckerschacht die in 1992 is stilgelegd. Verder is het klokkenmuseum met meer dan 1600 stukken, de moeite van een bezoek zeker waard, net als het carillon op het marktplein. Het Arboretum van Bad Grund is een bomentuin met meer dan 500 soorten bomen en struiken uit alle continenten. Ook in de winter heeft Bad Grund voor wintersportgasten veel te bieden. U kunt er niet alleen goed langlaufen, er zijn ook een aantal rodelbanen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven