Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Clausthal-Zellerfeld

Clausthal-Zellerfeld is een mijnstad in het centrum van de Oberharz. Met zijn gezonde en heilzame berglucht is het een geliefd doel voor toeristen, zowel in de zomer als de winter. Clausthal-Zellerfeld ligt op ongeveer 550 meter hoogte op een hoogvlakte tussen Göttingen en Hannover. De stad is te bereiken over de A 7.

Zellerfeld verwierf stadsrechten in 1529 en kreeg door zijn bloeiende mijnbouw veel toestroom uit het Ertsgebergte. De stad werd in 1672 door een grote brand verwoest en opnieuw opgebouwd. De band met de naburige mijnstad Clausthal stamt van 1924. De Technische Universiteit van Clausthal was oorspronkelijk vooral gericht op het opleiden van mijnwerkers en ijzergieters. Clausthal-Zellerfeld is tegenwoordig de enige universiteitsstad in de Harz. Ook nu nog wordt de stad Clausthal-Zellerfeld wel onderscheiden in de twee delen, Clausthal met zijn universiteit en bedrijven en Zellerfeld het toeristische deel van de stad. In het laatste stadsdeel vindt u ook de “Kulturmeile”, de cultuurmijl, waarin alle bezienswaardigheden van de stad op wandelafstand aan u voorbij trekken. Bijvoorbeeld de St. Salvatoriskerk uit 1683 met een altaarstuk van de twintigste eeuwse kunstenaar Werner Tübke, de Alte Münze, waar nu een centrum voor kunstnijverheid gevestigd is. In de “Oude Munt” werd vroeger het beste geld van Duitsland geslagen. In het mijnwerkersmuseum kunt u kennis maken met het mijnbouwverleden van de Harz. Clausthal herbergt de grootste houten kerk van Duitsland uit de zeventiende eeuw, gebouwd van vuren- en eikenhout.

Afhankelijk van het seizoen is het gebied rond Clausthal-Zellerfeld zeer geschikt voor wandelen en skiën. Er is een uitgebreid wandelpadennet en ook voor mountainbikers is er voldoende gelegenheid hun hart op te halen. Alpineskiën en rodelen zijn de meest geliefde wintersporten in Clausthal-Zellerfeld.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven