Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Zorge

Zorge is een dorp van zo’n 1100 inwoners in het zuiden van de Harz op het drielandenpunt van Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Met de auto is Zorge over de B 4 te bereiken. Zorge dat tot de verzamelgemeente Walkenried behoort ligt tussen de plaatsen Benneckenstein, Ellrich, Bad Sachsa, Braunlage en Bad Lauterberg.

Het tegenwoordige luchtkuuroord Zorge wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde in 1249. De monniken van het klooster Walkenried richtten in Zorge een ertssmelterij in. Zorge ligt op een hoogte van ongeveer 380 meter in het dal van het gelijknamige riviertje, tussen Hohegeiss en Walkenried. Rond Zorge ligt een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde wandelpaden. Hieronder het bergweidenpad dat tevens een boomleerpad is, waarlangs met de verschillende boomsoorten uit de omgeving kennisgemaakt kan worden. Op de Schwarzberg is er bovendien een kruidentuin. Bezienswaardig in Zorge zijn het erfgoedmuseum, de stokerij Hammerschmiede en de eerbiedwaardige oude klokkentoren. ’s Winters heeft Zorge een eveneens uitgebreid netwerk aan langlaufloipen met een totale lengte van 70 kilometer ter beschikking. De wintersportpret voor het hele gezin wordt nog uitgebreid met de vele wandel- en rodelfaciliteiten. Alpineskiën kan in de nabij gelegen wintersportgebieden van Bad Sachsa, Hohegeiss en Braunlage.

Van mei tot augustus is het natuurbad in de bossen van Kunzental geopend. Ten oosten en zuidoosten van Zorge lag vroeger de grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR. De oude grens, een brede strook waar tijdens de Duitse scheiding niemand mocht komen, is nu een uitgestrekt natuurgebied van 75 kilometer lengte dwars door de Harz, de Groene Band.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven