Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Ellrich

Ellrich met zijn ruim 550 inwoners is de noordelijkste stad van het Bondsland Thüringen. De stad is met de auto eenvoudig te bereiken over de B 4 en de B 243. Ellrich wordt al in 876 voor het eerst vermeld en verkreeg stadsrechten in 1286. De stad werd in 1627 door een grote brand vrijwel geheel verwoest; deze kostte vele mensenlevens. Ook het muntgebouw en de St. Johanniskerk werden een prooi der vlammen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er even buiten Ellrich in Juliushütte een dependance van het concentratiekamp Dora waar door dwangarbeiders V2-raketten werden geconstrueerd. Tussen Ellrich en Walkenried lag na de oorlog een belangrijke spoorverbinding tussen de DDR en de Bondsrepubliek. Tegenwoordig vormt Ellrich samen met een paar omliggende gehuchten één gemeente.

In Ellrich kunt u het erfgoedmuseum van de stad bezichtigen, waar in de gebouwen van een voormalig ziekenhuis uitleg gegeven wordt over de geschiedenis van stad en omgeving. In het gehucht Rothesütte bij Ellrich bevindt zich een historische nederzetting van kolenbranders, bos- en glasarbeiders. Verder is er in Ellrich een brandweermuseum, gehuisvest in een combinatie van een oude raventoren, spuithuis en brouwerij. Na 1990 – de Duitse hereniging – werd er op het terrein van het voormalige concentratiekamp een gedenkteken Juliushütte opgericht. In het gehucht Appenrode is een klein deel van de Kellehöhle, een grote karstgrot, te bezichtigen.

Ellrich ligt te midden van het schitterende beschermde landschap van de zuidelijke Harz en beschikt over een uitgebreid net van 24 goed bewegwijzerde wandel- fiets- en ruiterpaden. Rond het gehucht Sülzhayn, waar zich een revalidatiecentrum bevindt, zijn er wandelpaden die uitstekend geschikt zijn voor de minder validen. Een van mooiste natuurverschijnselen die u in Ellrich kunt bezichtigen is de gipskarst van de Zechsteingürtel, waarvan u kunt genieten op het karstwandelpad. Dit pad voert langs Igelsumpf en de Ellrichse Klippen helemaal tot aan Kammerforst. Op warme zomerdagen is het Ellrichse natuurbad, het op een na grootste van Thüringen, een aanrader. Verder zijn er ruime sportvoorzieningen in Ellrich.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven