Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Josephskreuz

Een geliefd wandeldoel is het Jozephskreuz gelegen op de 579 m hoge Grote Auerberg ten oosten van Stolberg. Het gevaarte is gebouwd van 125 ton staal en werd in elkaar gezet met 100.000 stuks klinknagels.
De toren werd tussen 1832 en 1834 gebouwd. Op dezelfde plek stond eerder een houten uitkijktoren. Deze werd gesloopt in 1768 omdat de toren in verval was geraakt. De nieuwe metalen toren werd door blikseminslag in 1880 zo zwaar beschadigd dat het werd gesloten en later gesloopt.
Met de bouw van de huidige toren werd in 1896 gestart. De bouwmethodiek zoals toegepast bij de Parijse Eifeltoren diende als voorbeeld. De nieuwe toren was in het zelfde jaar nog gereed. Bijna honderd jaar later, in 1989 werd het gerenoveerd en in 1990 heropend.

Uitzichttoren

Boven op het 38 m hoge ijzeren dubbel kruis heeft u een geweldig uitzicht over de Harz. Na een klim komt u aan op het observatiedek. Vanaf hier kunt u, vooral bij helder weer ver kijken. Zo is de Brocken te zien en de torens van de kathedraal in de stad Magdeburg.

Grote AuerbergHet Jozephskreuz is boven de bomen uit al van ver te zien.

>> Dorpen en steden in de Harz