Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Sankt Andreasberg

Het luchtkuuroord Sankt Andreasberg is een voormalige vrije mijnstad in de Oberharz. Met hoogten tussen 600 en 900 meter is het de hoogste mijnstad in de Harz. Tegenwoordig is het dorp een deel van de gemeente Braunlage. Sankt Andreasberg ligt in het Nationalpark Harz en wordt omgeven door Clausthal-Zellerfeld, Altenau, Braunlage, Bad Lauterberg en Herzberg.

Sankt Andreasberg wordt voor het eerst vermeld in 1487. Het was toen een nederzetting van mijnwerkers waarheen vooral arbeiders uit het Ertsgebergte trokken. In 1537 kreeg Sankt Andreasberg stadsrechten. In 1796 werden de meeste huizen door een grote brand als gevolg van een blikseminslag, verwoest, waaronder de Drievuldigheidskerk. De klokkentoren van deze kerk werd opnieuw opgebouwd en deze is tegenwoordig het belangrijkste oriëntatiepunt van Sankt Andreasberg. De belangrijkste bezienswaardigheid van Sankt Andreasberg is wel het mijnbouwmuseum “Grube Samson”, onderdeel van het UNESCO-Werelderfgoed “Oberharzer Wasserwirtschaft”, met zijn tentoonstelling over de geschiedenis van de mijnbouw in de achttiende en negentiende eeuw. Maar daarnaast biedt Sankt Andreasberg met zijn vele wandelpaden van in totaal 200 kilometer door het Nationalpark Harz, een uitgelezen uitvalsbasis voor wandelaars, nordic walkers en fietsers in de Harz. Het klimpark van Sankt Andreasberg daagt met zijn afwisselende hindernissenparcours zelfs de avontuurlijkste klimmers tot prestaties uit. Het Nationalparkhaus in Sankt Andreasberg is een uitstekende plek om zich met het hele gezin te informeren over het middelgebergte de Harz en de beschermde dieren- en plantenwereld ervan.

In de winter zijn de Matthias Schmittberg en de Sonnenberg in Sankt Andreasberg een uitdaging voor snowboarders die op zowel op pisten voor beginners als voor experts kunnen uitleven. Heel geliefd bij klein en groot is ook de piste waar de wintersportgasten kunnen snowtuben. Dit is een uit Amerika overgewaaide sport, een soort rodelen in een grote rubber band. Uiteraard kan in Sankt Andreasberg ook alpine geskied en gelanglauft worden.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven