Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Hornburg

Hornburg ligt in het noordelijke Harzvoorland in het liefelijke dal van de Ilse tussen Braunschweig en Bad Harzburg. Hornburg wordt voor het eerst vermeld in samenhang met de markt-, munt- en tolrechten van Quedlinburg.

Tegenwoordig heeft Hornburg een kleine 2500 inwoners en is daardoor mede met zijn ongeveer 400 vakwerkhuizen, een van de mooiste vakwerkstadjes van Noord-Duitsland. De vakwerkhuizen uit de Renaissance, zoals het Neidhammelhuis uit 1563 en het Ooievaarshuis uit 1560, vormen in het bijzonder de bezienswaardigheid van Hornburg. Verder de oude synagoge van de voormalige Joodse gemeente en de huizen aan de markt. Deze huizen werden bijna alle gebouwd in de tijd dat Hornburg bloeide door de hopteelt en -handel; een tijd van grote welvaart. Hornburg is ook de geboorteplaats van de eerste Duitse paus, Clemens II, die leefde van 1005 tot 1047. In het erfgoedmuseum is een hele ruimte aan deze paus gewijd. Verder informeert het museum over de geschiedenis van de stad en de burcht, de regionale en nationale vakwerkbouwstijlen en verschillende ambachten. Ook de protestantse Mariakerk uit 1616 is een bezoek meer dan waard. Het is een van de mooiste kerken uit de regio. Bezoekt u verder zeker ook de Dammpoort, de Hagenmolen en de aan paus Clemens gewijde katholieke kerk uit 1977.

Als prikkeling voor de zintuigen is er in Hornburg een route uitgezet met meer dan dertig objecten om te zien, te horen, te voelen en te ruiken. Rond Hornburg ligt een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden door de Grote Bruch, het dal van de Ilse, de Okeraue en het Proosdijbos, een mieren- en vogelbeschermingsgebied. Natuurlijk gaan die paden voor een deel ook door de Groene Band, de strook natuur die is ontstaan op het terrein van de voormalige grens tussen Oost en West. Een absoluut hoogtepunt op natuurgebied is het nieuwe natuurpark “Hornburg - Grote Bruch – Fallstein”.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven