Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Bad Suderode

Bad Suderode is een schilderachtig klein stadje met zo’n 2000 inwoners aan de noordrand van de Harz. Met zijn milde klimaat en kalkhoudende bronnen kan het plaatsje bogen op een lange reputatie als kuuroord, dat nog steeds zeer geliefd is bij toeristen. Een bijzonder kenmerk van Bad Suderode is de zogenoemde Bäderstil, ook wel Pensionshausstil genoemd. Dit is een bouwstijl met veranda’s en balkons en veel houtsnijwerk die kenmerkend is voor verschillende kuuroorden uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw.

Bad Suderode is een zelfstandige gemeente in de Landkreis Harz en ligt tussen Thale en Ballenstedt. Het kuuroord is met de auto gemakkelijk te bereiken vanuit Gernrode en Friedrichsbrunn en van het noorden via Quedlinburg. Bad Suderode heeft een oude geschiedenis. Het wordt voor het eerst genoemd als kloosternederzetting in 1179. En de gezonde kalkhoudende bron wordt al in 1480 als “goed water” vermeld. De bron welt op uit een oude zoutmijn. Sinds 1820 wordt het water dagelijks naar het nabijgelegen kuuroord Alexisbad gebracht. Bad Suderode is het enige kuuroord met kalkhoudend en zout water in Duitsland. Het water van 32 graden is in het bijzonder heilzaam bij rugklachten en het heeft ook een goede werking op de luchtwegen, de bloedsomloop en de botten. Het kuurcentrum en het bijbehorende park van Bad Suderode werden na de Duitse hereniging volledig opnieuw ingericht en voldoen aan alle moderne eisen. Het uitgesproken milde klimaat staat borg voor een gezonde, zuivere lucht. Rond Bad Suderode ligt maar liefst 250 km aan goed bewegwijzerde wandelpaden, die ook aansluiting hebben op de geliefde langeafstandspad Selketalstieg.

Het meest geliefd bij toeristen is het historische stuwmeer Bremer Teich, te bereiken via het fietspad Noord-Harz. Verder kunt u met de historische Selketalspoorweg van de Harzer Schmalspurbahnen prachtige tochtjes maken vanuit Bad Suderode. Het herkenningspunt van Bad Suderode is de in 1934 gebouwde Behringer Brunnentempel in het kuurpark. In het oudste gebouw van de stad, de oude kerk, vinden regelmatig evenementen plaats.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven