Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Bad Gandersheim

Op de westflank van de Harz ligt Bad Gandersheim. Deze kleine stad, een officieel erkende badplaats beroemd om zijn heilzame zoutwaterbronnen, werd in 852 als kloosterstaat gesticht. Het is de plaats waar de Saksische hertogen van het geslacht van de Liudolfingen of Ottonen zijn oorsprong heeft. Bad Gandersheim wordt naar een van zijn belangrijkste dochters, de eerste Duitse dichteres Roswitha von Gandersheim uit de tiende eeuw, ook wel Roswithastadt genoemd.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Bad Gandersheim behoren de gebouwen van de abdij uit de Renaissance en Barok, het historische marktplein met de vele prachtige vakwerkhuizen en de monumentale Romaanse Stifstkirche. De Saksische hertog Liudolf die leefde in de negende eeuw, was de stichter van de dynastie die zich onder leiding van Karel de Grote tot het Christendom bekeerde. De kloosterstaat is daar het gevolg van geweest. Deze staat heeft lange tijd met privileges verleend door de Duitse keizerlijke familie, voort kunnen bestaan. Het Portal zur Geschichte (portaal naar de geschiedenis) is een schitterende permanente tentoonstelling waarin deze geschiedenis van Bad Gandersheim wordt belicht aan de hand van zeldzame schatten.

Heel erg de moeite waard zijn de Gandersheimer Domfestspiele die de hele zomer door in het portaal van de Stiftskirche gehouden worden. In deze spelen gaan historie en moderne theatercultuur prachtig samen. Eventjes buiten het centrum van de stad vindt u het kuuroord van Bad Gandersheim. Het gezonde zoute water dat hier de baden vult sinds 1878, staat garant voor een zeer aangenaam verblijf van de bezoeker.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven