Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Allrode

Allrode is een klein idyllisch dorpje op een schilderachtige hoogvlakte van de Unterharz met slechts zo’n 650 inwoners. Allrode grenst in het zuiden aan het dal van de rivier de Selke en in het noorden aan het Luppbodetal. Vanuit dit dorp kunt u prachtige wandelingen maken. Bij Duitse toeristen is de plaats bekend als Luftkurort Allrode, waar u kunt genieten van de schone berglucht. De ‘luchtkuuroorden’ zijn dan ook uitstekende plaatsen voor mensen met luchtwegproblemen. Allrode kunt u het beste met de auto bezoeken. U bereikt het dorp vanuit Hasselfelde met weg nummer 95.

Allrode is een oud dorp. Het wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 961. In 1537 werd er de eerste school opgericht. Het dorp had sterk te lijden van de dertigjarige oorlog, die over Duitsland woedde tussen 1618 en 1648. Na een brand in 1838 werd de geheel verwoeste kerk herbouwd. Na de oorlog behoorde Allrode tot de DDR en tegenwoordig is het een deel van de gemeente Thale. De omgeving van Allrode bestaat voor een groot deel uit ongerepte natuur. Het dorp ligt te midden van dichte wouden van gemengd bos. Rondom Allrode vindt u verschillende wandelwegen die zeer goed bewegwijzerd zijn. De meest bekende hiervan is de Selke-Bodestieg. Dit wandelpad leidt door de natuurgebieden Luppbodetal, Limbach en Selke. De belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Allrode zijn een paar reusachtige bomen, zoals een eik en een holle eik, een beuk en een sequoia, waarvan sommige wel duizend jaar oud.

Allrode biedt de bezoekers een ruime keuze uit landelijke verblijfsmogelijkheden en het heeft een aantal uitstekende wellnesshotels. Ook voor langlaufen en sneeuwwandelingen is Allrode in de winter een uitstekende uitvalsbasis. Op het dorpsplein van Allrode wordt gedomineerd door een vredeseik uit 1871, die het einde van de Duits-Franse oorlog markeert.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven