Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Wildemann

Het dorp Wildemann is de kleinste van zeven mijnwerkersnederzettingen in de Harz. Het dorp met een kleine duizend inwoners ligt in de verzamelgemeente Oberharz. Wildemann is een lintdorp waarvan de merendeels historische vakwerkhuizen zich over vele honderden meters langs de oevers van de Innerste en de Grumbach uitstrekken. Het dal van de Innerste is erg smal, zodat de huizen direct tegen de hellingen van het riviertje gedrukt liggen.

De naam Wildemann kreeg de nederzetting door een echte wildeman die zich in het dal van de Innerste ophield, vlak bij de later ontdekte zilvervoorraad. De ontmoeting met de nieuw gearriveerde mijnwerkers overleefde de wildeman niet. De mijn op de Badstubenberg waartegen het dorp genesteld ligt, draagt de naam “Wildemanns Fundgrube”. Zoals veel andere plaatsen in de Harz, werd Wildemann door mijnwerkers uit het Ertsgebergte gesticht. Aangezien de kennis van de mijnbouw in de Harz verloren ging, moesten de arbeiders uit het Ertsgebergte de mijnbouw in de Harz weer op de rails zetten met hun technische kennis. Wildemann is een ideaal vakantieoord voor wandelaars. Vanuit hier kunnen magnifieke wandelingen in de Oberharz ondernomen worden. Talrijke wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden omringen Wildemann. Deze kunnen ook door nordic walkers, joggers en mountainbikers benut worden. ’s Winters is Wildemann vooral geliefd om de langlaufmogelijkheden die het dorp biedt. Maar ook rodelen behoort tot de wintersportfaciliteiten van Wildemann. De blikvanger van het idyllische dorp Wildemann is de aanvallige Maria-Magdalenakerk. Deze kerk is al de derde versie: de eerste was zo bouwvallig dat hij werd afgebroken en de tweede is volledig door brand verwoest. De kerkgemeenschap van Wildemann is waarschijnlijk de oudste Lutherse gemeente van Duitsland. Verder is de bergboerderij “Klein Tirol” een bezoek meer dan waard. Deze boerderij bezorgde Wildemann de bijnaam “Klein Tirol van de Oberharz”. Op de boerderij wordt de veeteelt volgens aloude tradities bedreven en de zeldzame Harzkoeien en -geiten, herdershonden en de Harzer Fuchs, een typisch hondenras van de Harz, kunnen in hun natuurlijke omgeving bewonderd worden.

De 19-Lachter-Stollen in Wildemann, voorheen een van de belangrijkste mijnschachten voor de zilverertswinning, biedt rondleidingen aan die de bezoekers tot diep in de berg brengen. Ook in de erfgoed- en herderskamer wordt het verhaal van de voorbije eeuwen verteld. Het erfgoedmuseum heeft zelfs de wildeman in brons gegoten.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven