Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Vienenburg

Vienenburg is een kleine oude stad met zo’n 10.000 inwoners op de noordrand van de Harz. De stad wordt geroemd om zijn bijzonder milde klimaat. Vienenburg wordt voor het eerst in 1306 in een oorkonde genoemd. Op de plek van een oude burcht, de Harlyburg, die in 1291 verwoest werd, begon rond 1300 de bouw van een nieuwe burcht, “Up de Viene”, waaraan Vienenburg uiteindelijk zijn naam dankt.

Tot de belangrijkste trekpleisters van Vienenburg behoren de “Vienenburger See” en Harlyberg, maar ook het culturele aanbod en de nabijheid tot de Harz, maken Vienenburg aantrekkelijk. Vienenburg beschikt over een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden, waarmee u bijvoorbeeld een tocht door de “Groene Band” kunt maken, een brede strook van ongerepte natuur die dwars over de Harz loopt. Deze band vormde ten tijde van de Duitse scheiding de grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR. In het grensgebied mocht niemand komen en daardoor kreeg de natuur er de vrije hand. Uiteraard kunnen ook de Vienenburger See en de Harlytoren bezocht worden.

Vienenburg heeft ook een bijzonder spoorwegmuseum. Dit is gehuisvest in het oudste nog bewaard gebleven Duitse station. Het station uit 1840 stelt een grote verzameling op het gebied van de ontwikkeling van het spoorwezen ten toon. Ook bezienswaardig is het klooster Wöltingerode met de beroemde kloosterstokerij. Het klooster kan heel goed in samenhang met een pelgrimstocht over het 32 kilometer lange kloosterpad van Drübeck naar Goslar gedaan worden, maar uiteraard ook zonder die tocht. Het klooster kan bezichtigd worden en het bezoek kan worden afgesloten met een rondleiding door de stokerij en een proeverij. Ten slotte heeft een Vienenburg een natuurbad met verschillende bassins en een glijbaan.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven