Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Wieda

Het kleine dorp Wieda behoort tot de verzamelgemeente Walkenried en ligt in de zuidelijke Harz. Het luchtkuuroord ligt te midden van de plaatsen Bad Sachsa, Ellrich, Benneckenstein, Bad Lauterberg, Zorge en Walkenried. Vanaf Braunlage is Wieda over de L 600 en L 601 met de auto te bereiken en vanuit Nordhausen over de A 38. Hoewel Wieda maar een kleine 1400 inwoners heeft, dijt dat aantal in de winter enorm uit. Wieda heeft een uitgebreid netwerk aan langlaufloipen. Ook wandelaars komen hier ’s winters goed aan hun trekken.

Wieda is voor het eerst in een oorkonde uit 1127 vermeld als smelterij van het klooster Walkenried. In de zestiende eeuw trokken veel mijnwerkers vanuit Thüringen naar Wieda. De grote bloei kwam echter pas met de ontdekking van cinnaber en de kwikzilverindustrie die daaruit volgde. Een groot deel van de inwoners van Wieda emigreerde in de negentiende eeuw naar Amerika, waarna de arbeiders uit de smelterij die overbleven een coöperatie vormden. Deze bleef tot 1970 bestaan. Ten tijde van de Duitse scheiding hadden veel Berlijners in Wieda een vakantieverblijf. Bezienswaardig is ook het glas- en gieterijmuseum in Wieda. In de afdeling van de glasgieterij krijgt de bezoeker een goed beeld van deze honderdjarige traditie in het dorp. Wieda is als luchtkuuroord uitstekend geschikt als uitvalsbasis voor een actieve vakantie in de Harz. In de dichte bossen van de zuidelijke Harz liggen vele goed bewegwijzerde wandelpaden. Ten noordwesten van Wieda ligt de Stöberhai, die met 720 meter de hoogste berg van de zuidelijke Harz is. Er voeren vele wandelpaden deze berg op, waarop tot voor kort nog een uitgediende NAVO-post was gevestigd.

’s Winters kunnen langlaufers hun hart ophalen op de vele langlaufloipen, waaronder de Südharzloipe en de Kuckucksloipe. Boven het natuurbad in het bos, bevindt zich een rodelhelling met rodelbaan die geschikt is voor het hele gezin. Het stuwmeer in de Oder tussen Wieda, Braunlage, Bad Lauterberg en St. Andreasburg nodigt met zijn 30 miljoen kubieke meter water uit tot zwemmen, surfen, vissen en zeilen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven