Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Stadt Seeland

Stadt Seeland in het noordelijke Harzvoorland is een verzamelgemeente met een kleine 9000 inwoners. De gemeente bestaat uit de dorpen Hoym, Friedrichsaue, Frose, Nachterstedt, Schadeleben en Gatersleben. Stadt Seeland dankt zijn naam aan het feit dat in dit gebied de Aschersleber See lag, een groot meer dat in 1703 is drooggelegd. Met de ontginning van het nieuwe land ontstond eerst het dorp Friedrichsaue. In de negentiende eeuw werd in Stadt Seeland bruinkool ontdekt die in dagmijnbouw ontgonnen werd.

Het oudste dorp van Stadt Seeland is Frose dat al in 936 wordt vermeld, dus lang voor de drooglegging. Hier staan nog enkele gebouwen die herinneren aan de voormalige religieuze betekenis. Bezienswaardig is vooral de aan de “Strasse der Romanik” gelegen kloosterkerk en abdij uit de twaalfde eeuw. Deze heeft een zogenoemd alternerend stelsel in de arcade, een afwisseling van zware en lichte pilaren. Het dorp Hoym heeft een indrukwekkend kasteel dat tegenwoordig dienst doet als huisvesting voor gehandicapten. Evenzo bezienswaardig zijn de Romaanse kerk met een altaarstuk uit de school van de beroemde schilder Cranach en de onderslagmolen, de best bewaard gebleven watermolen van zijn soort in Saksen-Anhalt. Tegenwoordig ligt tussen de dorpen Nachterstedt en Schadeleben opnieuw een meer, het Concordiameer. Dit meer is echter kunstmatig en ontstaan door de bruinkoolwinning. In 2009 vond hier een grote aardverschuiving plaats toen een soort land van 350 bij 150 meter in het meer verdween. Hierdoor werden ook een paar huizen meegenomen. Het onderzoek naar de oorzaak gaat nog door, hierdoor zijn nog niet alle plaatsen langs het meer toegankelijk. Niettemin valt er in Stadt Seeland aan het Concordiameer veel moois en interessants te ontdekken.

De wandel- en fietspaden langs het meer nodigen uit tot het maken van avontuurlijke tours. De uitzichtsplaatsen in Neu Königsaue en Schadeleben bieden een schitterende gelegenheid om rustpauzes in te lassen. Hier kan de bezoeker zich ook uitgebreid informeren over de inheemse flora en fauna en de geschiedenis van het gebied. De grote speeltuin van Stadt Seeland “Schmittis Abenteuerland”, met 80.000 vierkante meter de grootste van Saksen-Anhalt biedt voor kinderen van alle leeftijden volop speelplezier.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven