Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Sorge

Sorge is een gehucht van net iets meer dan honderd inwoners dat ligt tussen Braunlage en Tanne in de Harz. Sorge, dat deel uitmaakt van de gemeente Oberharz am Brocken, is eenvoudig met de auto over de B 242 te bereiken.

Hoe klein het gehucht ook is, de geschiedenis van Sorge gaat terug tot 1224. In dat jaar werd er een eerste gieterij ingericht, hoewel de eigenlijke metaalbewerking er pas in de zestiende eeuw ontstond. Sorge heeft een station aan de “Harzquerbahn”, een smalspoorlijn van Nordhausen naar Wernigerode waarop stoomtreinen dienst doen. Sorge was na de Tweede Wereldoorlog een grensplaats van de DDR. Sorge ligt ingebed in het dal van de rivier de Warme Bode, omgeven door weelderige bossen en weiden. Door zijn idyllische ligging in het hart van de Harz, is Sorge een geliefde uitvalsbasis voor wandelaars in de Harz. Rond Sorge liggen vele, goed bewegwijzerde wandelpaden, waaronder een natuurleerpad en een trimbaan. De Harzquerbahn brengt bezoekers vanuit Sorge rechtstreeks naar de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Een kilometer buiten Sorge ligt het “Freiland-Grenzmuseum”, dat met een originele wachttoren, een prikkeldraadversperring en de hondenbaan herinnert aan de voormalige 500 meter brede grenszone tussen oost en west. Naast het museum bevindt zich de “Ring van de Herinnering”, een wal van boomstammen die de kringloop van verval en wederopstanding symboliseert. In het landhuis Weichelt krijgen de bezoekers een goed beeld van de geschiedenis van de streek.

Sorge heeft ook voor de wintersporters veel te bieden. Als de sneeuw gevallen is, worden de langlaufloipen gereed gemaakt. Verder biedt een rodelweide sneeuwpret aan jong en oud. Verdere attracties die Sorge voor het vakantie vierende gezin aantrekkelijk maken, zijn de kinderspeeltuinen, de gondelvijver met barbecueplaats en een kleine waterval als symbool van de Harz. Door zijn centrale ligging in de Harz biedt Sorge vele overnachtingsmogelijkheden voor de toeristen. Het gehucht heeft een aantal pensions en vakantiehuisjes.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven