Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Seesen

Seesen, ook wel het “Venster op de Harz” genoemd, is een middelgrote stad die ligt op de noordwestelijke grens van de Harz tussen Göttingen en Hannover. Seesen grenst aan de gemeenten Bockenem, Lamspringe, Hahausen, Lautenthal, Wildemann, Bad Grund, Bad Gandersheim en Kalefeld. De stad is via de B 7 gemakkelijk met de auto te bereiken.

De stad is op de grens van het heuvelachtige Harzvoorland en de meer bergachtige Harz met zijn talrijke wandelpaden een uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in de Harz. Vooral voor wandelaars en fietsers is Seesen aantrekkelijk. In september vindt er elk jaar het “Sehusa Fest” plaats, het grootste historiefestival in het noorden van Duitsland. Seesen wordt al sinds 974 in de annalen genoemd. Het oorspronkelijke meer (‘See’ in het Duits) dat Seesen ook zijn naam bezorgde, bestaat nu niet meer, en lag daar waar nu de groenvoorziening van de stad zich bevindt. Seesen aan de voet van zijn bescherming biedende burcht Sehusa uit 1282, was voor kooplieden een belangrijke overslagplaats voor goederen. De stad werd nieuw opgebouwd, nadat hij in 1673 volledig door brand is verwoest. In de negentiende eeuw herwon Seesen door twee nieuwe spoorlijnen en de vestiging van fabrieken zijn betekenis voor de handel. De ook buiten het Duitse taalgebied beroemde dichter Wilhelm Busch bracht zijn laatste jaren door in Mechtshausen, dat tegenwoordig bij Seesen hoort. Een beeldengroep voor het stadhuis eert de bekendste personages die Busch bedacht, Max en Moritz. Twee andere beroemdheden die Seesen gehuisvest heeft, zijn Heinrich Engelhard Steinweg en Louis Spohr. De eerste maakte onder de naam H.E. Steinway in Amerika zijn fortuin als bouwer van veelgeprezen concertvleugels. De tweede heeft ook zijn naam aan de muziek verbonden, maar dan als klassiek componist. Tijdens een wandeling vanuit Seesen komt u onder andere langs de ‘lynxsteen’, waar de laatste lynx van de Harz na een zeventien dagen durende jacht aan jagers ten offer viel. Tegenwoordig wordt de lynx weer in de Harz geïntroduceerd. Ook de stuwdam in de rivier de Innerste is een geliefd doel voor wandelaars. Zes kilometer lopen vanaf Seesen ligt het “Steinwaypark”, waarin bomen van over de hele wereld staan.

De Sint Andreaskerk, in barokstijl, is beroemd om zijn uitstekende akoestiek en daar worden dan ook veel klassieke concerten gegeven. Ontspanning voor het hele gezin kunt u in Seesen vinden in de Sehusawaterwereld, een zwemparadijs met een springtoren, een kinderbassin met een verrassingsglijbaan en een piratenschip, een kuur- en een biobad en een saunavoorziening.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven