Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Schulenberg

Het gehucht Schulenberg met maar net 250 inwoners maakt deel uit van de gemeente Oberharz. Het luchtkuuroord dat ligt op een plateau van de Wiesenberg boven het Okerstuwmeer, ontstond in 1954 nadat de twee plaatsjes Unter- en Mittelschulenberg overstroomd werden door de bouw van een stuwdam. Sindsdien doet de sage de ronde dat af en toe de torenspits van het verdronken dorp te zien en het gelui van zijn klokken te horen is.

Met zijn twee vierkante kilometer oppervlakte en diepte tot 65 meter en omzoomd door een schitterend bosland, is het stuwmeer een van de mooiste en grootste van de Harz. Het meer biedt watersporters allerhande mogelijkheden om te zeilen, te kanoën, te surfen en te zwemmen. Met het “MS AquaMarin” kunnen het hele jaar door rondvaarten op het Okerstuwmeer gemaakt worden. Ook mountainbikers komen in Schulenberg ruimschoots aan hun trekken. De bikers kunnen zich met een lift de 645 meter hoge Wiesenberg op laten brengen, waarna ze de berg via meerdere routes met verschillende moeilijkheidsgraden weer kunnen afdalen. Daarnaast hebben bikers in Schulenberg een goede toegang tot de “Volksbank Arena Harz”, het uitgebreide netwerk van mountainbikepaden in de Harz.

Ten slotte biedt Schulenberg volop ruimte aan sportieve bezigheden als tennis, klimmen en wandelen. En als met de eerste sneeuw de winter begint, dan komen de alpine skiërs naar de vier pisten bestemd voor de afdaling. Twee sleepliften brengen hen dan weer naar boven. Uiteraard hebben ook de liefhebbers van het langlaufen in Schulenberg alle mogelijkheden die ze zich kunnen wensen op het uitgebreide loipennetwerk door het schitterende winterlandschap.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven