Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Schachdorf Ströbeck

Ströbeck is een dorp van slechts 1100 inwoners. Sinds 2010 is het zijn zelfstandigheid kwijt en behoort het tot de gemeente Halberstadt, waar het vlakbij ligt. Het dorp is beroemd om zijn meer dan 1000-jarige schaaktraditie, vandaar ook de naam Schachdorf Ströbeck. Door die traditie is het levendige en groene dorp tot ver over de grenzen van Duitsland bekend. Schachdorf Ströbeck is een van de twaalf “Cultural Villages of Europe”, waarin twaalf landen van de EU ieder een dorp vertegenwoordigd hebben; voor Nederland is dat Wijk aan Zee.

De geschiedenis van Ströbeck ademt “schaak”, het hele dorp is ervan doordrongen. Tijdens het jaarlijkse meitoernooi betovert het Ströbeckse ensemble van levende schaakstukken op het grote schaakbord op het met vakwerkhuizen omrande centrale plein van het schaakspel, zowel de inwoners als de vele buitenlandse schaakminnende bezoekers, met hun spel. In de schaaktoren op het plein was, zo wordt verteld, een voorname gevangene duizend jaar geleden gevangen gezet. Deze gevangene leerde de Ströbeckers het schaakspel. De schaaktoren kan op aanvraag bezocht worden. In het schaakmuseum van Ströbeck kunnen de bezoekers nader kennismaken met de traditie en geschiedenis van het schaakspel. Bovendien herbergt het museum een collectie schilderijen van kunstenaars uit het Nederlandse cultuurdorp Wijk aan Zee. In de uitgeverij van het Schachdorf Ströbeck worden sinds 1995 belangrijke boeken over de geschiedenis van het schaakspel uitgegeven, en in de souvenirwinkel kunt u een mooi aandenken aan Schachdorf Ströbeck aanschaffen. In het “Gasthaus zum Schachspiel” wordt al sinds jaar en dag aan alle bezoekers de gelegenheid geschonken om zich met schaken bezig te houden. Er vinden verschillende schaaktoernooien en -evenementen plaats.

Ook in de straten van Schachdorf Ströbeck kom je steeds weer de geschiedenis tegen. Aan de huizen en in de tuinen zijn allerlei schaakmotieven te herkennen en op de schaaktoren en de toren van de kerk staan weervanen met een schaakmotief. In 2006 werd in het kader van het cultuurdorpsjaar het Europapark geopend. Dit park is in de vorm van een kaart van Europa aangelegd en op de plek van ieder deelnemend land is er een voor dat land kenmerkende boom geplant.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven