Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Rübeland

Midden in de Harz aan de rivier de Bode ligt het dorp Rübeland, ergens halverwege Blankenburg en Braunlage. Rübeland is al vroeg in de geschiedenis bevolkt; de oudste sporen van bewoning stammen uit de achtste eeuw. De naam van het gebied verwijst waarschijnlijk naar het karakter van de vroegste bewoners: “Räuberland” (Roversland) of “raues Land” (ruw land). Het zal duidelijk zijn dat deze betiteling voor de huidige bewoners niet meer opgaat.

Tussen Rübeland en het naburige dorp Elbingerode werd in de middeleeuwen begonnen met het afgraven van ijzererts en kalk. De afgraving van kalk gaat zelfs vandaag nog door en is een van de laatste overblijfselen van de eens zo bloeiende mijnbouw in de Harz. De kalkbodem bij Rübeland is trouwens ook de oorzaak van de tegenwoordige betekenis van het dorp. Al in de zestiende eeuw werd een van de twee druipsteengrotten van Rübeland ontdekt, de Baumannsgrot. De Hermannsgrot is pas in 1866 bij wegwerkzaamheden ontdekt De beide druipsteengrotten zijn bepalend voor de toeristische betekenis van Rübeland. Sinds 2004 draagt Rübeland officieel de bijnaam “Höhlenort” (grottendorp). Jaarlijks komen tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers naar beide grotten, die een bezoek meer dan waard zijn. Zelfs de beroemde dichter Johann Wolfgang von Goethe bezocht de Baumannsgrot al. In de Hermannsgrot zijn fossielen van de holenbeer, die sinds de laatste ijstijd is uitgestorven, gevonden. De grotten van Rübeland zijn het hele jaar door te bezoeken, maar uitsluitend onder begeleiding van een gids. Naast de grotten valt er in Rübeland voor de bezoekers meer te beleven. Bijvoorbeeld een ongerept en oorspronkelijk Harzlandschap, dat als het ware uitnodigt om erin te wandelen. Gelegen in het dal van de Bode biedt Rübeland een uniek karstlandschap met indrukwekkende rotsformaties, omzoomd door dichte bossen. Boven de Hermannsgrot op een verhoging zetelt de ruïne van de burcht Birkenfeld uit de dertiende eeuw. Op de rots krijgt u een weidse blik over de Oberharz tot aan de Brocken, de hoogste berg in de Harz, aan toe.

Ten zuidwesten van Rübeland ligt nog een ruïne, die van de burcht Susenburg. Via het wandelpad is bovendien het stuwmeer in de Rappbode te bereiken. Hier ligt de hoogste stuwdam van Duitsland en het stuwmeer heeft een oppervlak van maar liefst vier vierkante kilometer. Rübeland is met zijn ligging aan de geliefde Hexenstieg, een van de langeafstandswandelpaden in de Harz, uitstekend geschikt als uitvalsbasis voor een vakantie in de Harz. In het dorp Rübeland zelf biedt het natuurbad de bezoekers ontspanning. Het zwembad dat gevoed wordt met water uit de Hermannsgrot, stamt al uit de jaren dertig van de vorige eeuw en werd in 1997 geheel vernieuwd. Het is het warmste natuurbad in de Oberharz. Rübeland beschikt over meerdere hotels, pensions en vakantiehuisjes. Naast het stuwmeer bevindt zich in de buurt van Rübeland nog een klein, sterk kalkhoudend meer met een schitterende azuurblauwe kleur. Dit meer heet dan ook toepasselijk het “blauwe meer”.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven