Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Osterwieck

In het noorden van de Harz in het dal van de rivier de Ilse, ligt de meer dan duizend jaar oude stad Osterwieck. De stad kenmerkt zich door de schitterende vakwerkhuizen, die zo typerend zijn voor de Harz. De huizen stammen uit verschillende stijlperioden, zoals de gotiek, de Nedersaksische stijl, de renaissance en de barok.

Veel van de huizen in het stadje zijn rijk versierd met houtsnijwerk en inscripties. Het oudste huis van Osterwieck is waarschijnlijk al in 1480 gebouwd. De meer dan 400 vakwerkhuizen hebben Osterwieck de bijnaam ‘parel van Saksen-Anhalt’ bezorgd, doordat ze tezamen een ensemble vormen.Verder is ook de Sint Stephaniekerk zeer bezienswaardig. Deze kerk stamt uit de twaalfde eeuw en heeft twee romaanse torens van respectievelijk 53 en 54 meter hoog. In de kerk is het 500 jaar oude gotische altaar een pronkstuk. De kerk ligt aan de ‘Strasse der Romanik’ en is daarmee een trekpleister voor Osterwieck. Het erfgoedmuseum van Osterwieck biedt de bezoekers een uitgebreide blik in de geschiedenis van de stad. Dit museum is ondergebracht in het stadhuis dat in 1554 werd gebouwd. Het herbergt interessante exposities van de ijstijd tot de ijzertijd en het bezit opmerkelijke stukken van de verschillende gilden die Osterwieck rijk was. Het openluchtbad van Osterwieck garandeert van mei tot september veel vermaak voor het hele gezin, met een groot bassin, een springtoren en ligweide.

Doordat Osterwieck dicht bij de zogenoemde ‘Groene Band’ ligt, is de stad ook voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers een uitstekende uitvalsbasis. Deze band is ontstaan op de voormalige grens tussen oost en west. De grens was ten strengste verboden voor mensen en de natuur kon daar dus zijn gang gaan. De lange, soms kilometersbrede, strook is nu een beschermd natuurgebied.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven