Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Northeim

De middelgrote stad Northeim ligt in het zuiden van de deelstaat Nedersaksen in de uiterste zuidwestelijke uitlopers van de Harz. Een voor Northeim karakteristiek straatbeeld vormen de vele vakwerkhuizen. Deze oude huizen, grotendeels zorgvuldig gerestaureerd, rijgen zich aaneen in de oude binnenstad. Bezienswaardig zijn ook de gebouwen van het oude klooster. De wallen met de goed bewaard gebleven stadsmuur en de vestigingstorens completeren het beeld van een historische oude stad.

De grote bezienswaardigheid van Northeim is ongetwijfeld het “Theater van de Nacht” dat sinds 1988 een niet weg te denken onderdeel van de stad vormt. Dit poppentheater dankt zijn naam aan het feit dat zijn acteurs houden van nachtelijke en wonderlijke figuren en droomachtige verhalen: sprookjes, mythen en sagen vormen het zwaartepunt van de voorstellingen. Het theater is gevestigd in een voormalige brandweerkazerne. Het gebouw is nu net zo fantasierijk als de stukken die erin opgevoerd worden. Het dak van het theater lijkt op een drakenrug en de oneffenheden aan de gevels stellen neuzen voor die de huisgeesten een onbelemmerde toegang garanderen. De ramen zijn ogen die uitkijken naar… wie zal het zeggen? Het stadscentrum biedt met zijn boetieks en moderne winkelgalerijen een breed assortiment. De goede bereikbaarheid, zowel te voet als met de auto, maken het shoppen in Northeim tot een waar genoegen. Een middagje winkelen kan op prettige wijze worden afgesloten met een bezoek aan een van de gezellige cafés of restaurants. De voortdurende winning van kiezelstenen rond Northeim heeft voor een gevarieerd merenlandschap gezorgd, dat overigens nog steeds van gezicht veranderd. Dit landschap wordt de komende jaren omgevormd tot een groot vrijetijds- en natuurpark. Het oppervlak van het grootste meer zal uiteindelijk een omvang krijgen van 150 voetbalvelden. Voor wandelaars en fietsers is de ongerepte natuur in dit gebied een attractie. Ze krijgen mooie doorkijkjes naar het meer en smalle paadjes voeren hen naar idyllische plekjes om te rusten aan de oever van het meer.

Behalve de meren heeft Northeim nog meer voor de waterliefhebbers in petto, met de rivieren de Leine en de Rhume. De bij tijd en wijle wilde rivier de Rhume is goed met kano’s te bevaren. Zowel beginnende als ervaren kanoërs kunnen zich door de rivier langs prachtige vakwerkdorpjes en landschappelijk schoon laten voeren. Kano’s, kajaks en roeiboten zijn volop te huur. Het bergbad van Northeim biedt zwemplezier voor het hele gezin. Nog meer zwemgelegenheid biedt het overdekte zwembad van Northeim met een vijftigmeterbad en sauna’s.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven