Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Kalefeld

De gemeente Kalefeld bestaat uit elf verschillende kleine tot zeer kleine gehuchten van ieder niet meer dan een paar honderd inwoners: Dögerode, Düderode, Eboldshausen, Echte, Kalefeld, Oldenrode, Oldershausen, Sebexen, Westerhof, Wiershausen en Willershausen. De gemeente ligt aan de westkant van de Harz te midden van vruchtbaar land, kristalheldere beken en beboste hoogvlakten in het Bondsland Nedersaksen.

Een bijzonder hoogtepunt in de gemeente Kalefeld is het in 2008 ontdekte slagveld uit de Romeinse tijd. In de derde eeuw hebben hier Germanen met de Romeinen meerdere keren strijd geleverd. Dit slagveld ligt bij de Harzhorn, een top op een kilometerslange hoogvlakte. Archeologen hebben 600 artefacten gevonden op het stuk grond van 1,5 kilometer bij 500 meter. De vondst omvat munten, pijlpunten, onderdelen van katapulten, nagels van sandalen, paarden- en wagenbeslag en een Romeinse strijdbijl. In het gebied van de opgraving worden regelmatig rondleidingen gegeven. Bij het gehucht Westerhof is er een uitgebreid, goed bewegwijzerd net van wandelpaden. Van hieruit kunt u in korte tijd de Oberharz, Solling en het Weserbergland bereiken. In Düderode, een ander gehucht behorend bij Kalefeld, is er een camping met een verwarmd openluchtbad, een beachvolleybalveld en een minigolf.

Zeer bezienswaardig in de gemeente Kalefeld is ook de Weißenwasserkirche die al in 1055 genoemd wordt. Deze kerk bevindt zich ten noordoosten van Kalefeld. Ook het zogenoemde ‘Ernhaus’ een typisch Duitse middeleeuwse boerderij in vakwerkstijl, is de moeite van een bezoek meer dan waard. Verder natuurlijk ook het waterkasteel Willershausen, de burcht Oldershausen en de kleiput van Willershausen. Op de fietsroute ‘kerken en kapellen’ kunnen de toeristen in Kalefeld alle belangrijke godshuizen van de gemeente bezoeken.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven