Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Königshütte

Waar de koude en de warme Bode samenvloeien ligt het kleine bergdorp Königshütte. Het eens zelfstandige dorp van zo’n 600 inwoners is sinds 2004 onderdeel van de gemeente Elbingerode. Sinds in 2000 definitief de spoorverbinding met Königshütte is opgeheven, is het dorp, gelegen tussen Braunlage en Elbingerode, alleen nog via de weg bereikbaar. Königshütte is een geliefd luchtkuuroord dat met de auto goed te bereiken is via de B 27.

Königshütte is in 1936 uit de nederzetting van ijzergieters Rothehütte en het gehucht Königshof, ontstaan. Het dorp ligt op een hoogvlakte te midden van dichte bossen. Door zijn centrale ligging tussen Elend, Elbingerode, Tanne en Sorge is Königshütte bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor wandelaars. Het grote wandelpad de Hexenstieg die dwars door de Harz voert, komt ook in Königshütte en leidt de wandelaars vandaar rechtstreeks naar de Brocken, de hoogste berg in de Harz. In Königshütte bevindt zich de ruïne van de Königsburg, een middeleeuwse burcht. Hiervan resteren nog de verdedigingstoren, de muren en een deel van de wallen. Onder de Königsburg vloeien de koude en de warme Bode samen. Verder is de waterval van Königshütte in Rothehütte een bezoek meer dan waard. Deze is meer dan twintig meter hoog. Ten zuidoosten van Königshütte ligt het imposante stuwmeer in de rivier de Rappbode. Andere stuwdammen in de buurt van Königshütte zijn de Mandelholzdam in de koude Bode en de Königshüttedam die onderdeel is van de Rappbodedam.

De stuwmeren zijn in de zomer bij watersporters zeer geliefd en in de winter worden er rond Königshütte langlaufloipen ingericht.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven