Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Beleef een geweldige herfstvakantie in de Harz!

De Harz is een gebergte ten Noorden van Duitsland. De hoogste berg is 'Brocken', die tot het nationale park van Duitsland behoort. Vroeger was de Harz een belangrijk gebied voor de mijnbouw, maar tegenwoordig is het ook geweldig om de herfstvakantie in de Harz door te brengen!

Een indrukwekkende geschiedenis boordevol activiteiten in de Harz

De Harz was vroeger dus een belangrijk gebied voor de mijnbouw. Deze overblijfselen uit de geschiedenis leveren nog wel de leuke activiteiten op. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een bezoekje te brengen aan één van de druipsteengrotten. Verder zijn er heel veel ruïnes van kastelen overgebleven die te bezoeken zijn. Ook zijn er een aantal stuwdammen in het Harzgebied die een bezoekje waard zijn. Er loopt zelfs een kleine stoomtrein door het berggebied heen, iets dat zowel jong en oud zal waarderen, perfect dus om in de herfstvakantie in de Harz wat leuks te gaan doen. 

Activiteiten in de natuur van de Harz

De Harz kent een prachtige natuur. Fietsen en wandelen zijn er dan ook zeer aangename activiteiten. Eén van de bekendste wandelroutes is de Goetheweg. In 2010 is er een nieuwe weg aangelegd in het oosten van de Harz, namelijk de Naturistenstieg.

In dit gebied kan men ook de kano tevoorschijn halen, maar ook bergen beklimmen en (als de natuur het toelaat) zelfs langlaufen! Naast alle watersportactiviteiten op de vele stuwmeren is ook vissen er uitstekend om te doen. 

Eten in de Harz

Er zijn enorm veel goede restaurants te vinden in het natuurgebied in de Harz. Veel Duitsers zelf vinden het ook een prachtige plek om heen te gaan. De verschillende restaurants spelen hier goed op in. Probeer eens een klein restaurantje uit wanneer je een dorp bezoekt. Het ontdekken van nieuwe, Duitse gerechten en smaken is op die manier het beste. Deze kleinere restaurantjes zijn vaak ook goedkoper dan de bekende restaurants. 

Omliggende steden

Tijdens de herfstvakantie in de Harz is het erg leuk om de omliggende steden te bezoeken. Er liggen enorm veel kleine steden rondom het Harzgebied. Eén daarvan is Schierke, waar ieder jaar het traditionele Walpurgisnacht gevierd wordt. Het wordt gevierd op de nacht van 30 april tot 1 mei. Uiteraard is dit niet mogelijk tijdens de herfstvakantie, maar het dorp is voor dit evenement erg gekend. Mensen lopen dan namelijk als heksen verkleed over straat en huizen worden versierd, het lijkt een klein beetje op Halloween.

Er liggen enorm veel kleine steden in het Harzgebied, met ieder hun eigen verhaal en historie. Het is zeker de moeite waard om een keer een dorpje te bezoeken. Bad Gandersheim is hier ook een mooi voorbeeld van. Het is een kleine stad (officieel een badplaats) en het staat bekend om heerlijke zoutwaterbronnen met een heilzame werking. Zo zijn er dus nog veel meer van dit soort dorpjes met interessante, verscheidene verhalen in de Harz. Een andere stad die het bezoeken zeker waard is, is Hildesheim.

De Harz kenmerkt zich door het bergachtige landschap begroeid met donkere en dichte bossen. In het gebied zijn vele mooie dorpjes en oude steden te vinden.  Eeuwen oude vakwerkhuizen en middeleeuwse kerken en kloosters bepalen de dorps-en stadsgezichten. De Harz nodigt verder uit tot wandelen en fietsen.

 


>> Steden en dorpen in de Harz