Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Gemeinde Nordharz

Nordharz is een gemeente die is ontstaan uit een fusie van acht grotere en kleinere gehuchten: Abbenrode, Danstedt, Heudeber, Langeln, Schmatzfeld, Stapelburg, Veckenstedt en Wasserleben. De gemeente met in totaal zo’n 8000 inwoners ligt te midden van overweldigend natuurschoon in het noorden van de Harz. De Gemeinde Nordharz in het bondsland Saksen-Anhalt ligt in het voormalige grensgebied tussen oost en west en is doordrenkt van tradities.

Het gebied is populair bij Harztoeristen, omdat het bij uitstek geschikt is voor eindeloze wandelingen, fietstochten en excursies in de ongerepte natuur. Dit niet alleen omdat het ligt in de buurt van het nationale park Harz, maar vooral ook door zijn ligging bij de zogenoemde ‘Grüne Band’. Deze groene band is het overblijfsel van de grens tussen de DDR en de Bondsrepubliek. Het streng bewaakte grensgebied was dodelijk voor iedereen die het waagde er een voet in te zetten. Doordat er dus geen mensen in het gebied kwamen, kreeg de natuur de vrije hand, met een prachtige strook ongereptheid tot gevolg. Bezienswaardigheden in de regio zijn bijvoorbeeld de romantisch gelegen kasteelruïnes en de voormalige kuurkliniek in Stapelburg, de standerdmolen in Danstedt, de Mariakerk in Langeln en de St. Andreaskerk uit 1575 in Abbenrode. De laatste kerk heeft een uniek kerkraam dat de val van de muur tot thema heeft. Ten slotte voert de zogenoemde ‘Romeweg’ door de Gemeinde Nordharz. Dit is de pelgrimstocht uit de dertiende eeuw van de abt Albert von Stade.

Andere geliefde uitgaansgelegenheden zijn het molenmuseum en het molenwandelpad in Abbenrode, de boerenhuizen, de boomgaarden en de speciaal voor de watermolens aangelegde grachten van het landbouwgehucht Veckenstedt. Verder natuurlijk de Sassberg die een panorama van de omgeving biedt van 360° en het Ilsestrandbad in Wasserleben. Ook hengelaars komen in de visvijvers van Veckenstedt helemaal aan hun trekken. De erfgoedkamers in Abbenrode, Langeln, Stapelburg en Veckenstedt zijn een bron van informatie over de geschiedenis en tradities van de streek en in de voormalige grensdorpen Abbenrode en Stapelburg zijn er interessante tentoonstellingen over de grens tussen oost en west.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven