Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Güntersberge

Güntersberge is een gehucht van nog geen 800 inwoners dat behoort tot de gemeente Harzgerode. Het dorpje met zijn vakwerkhuizen ligt in het bovenste deel van het dal van de Selke aan de B 242. Als stad wordt Güntersberge voor het eerste vermeld in 1437. Sinds 2001 is Güntersberge een door de Duitse overheid erkend kuuroord.

Güntersberge is de kleinste stad van het Bondsland Saksen-Anhalt en heeft talrijke mooi gerenoveerde vakwerkhuizen. Door zijn ligging aan de smalspoorweg heeft Güntersberge aansluiting op vele andere plaatsen in de Harz inclusief een verbinding met de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Tussen Güntersberge en Stiege ligt op 520 meter hoogte de bron van de Selke. In het dal van deze rivier bevinden zich veel goed bewegwijzerde wandelpaden met verschillende moeilijkheidsgraden, die ook geschikt zijn voor nordic walkers. Hieronder ook het langeafstandwandelpad de Selketalstieg. Op het natuurleerpad en in het belevingshuis ‘Alten Grundschule’ kunt u meer te weten komen over de natuur van de Harz. Het bergmeer aan de westelijke rand van Güntersberge is uitstekend geschikt om op een warme dag verkoeling te krijgen.

’s Winters liggen rond Güntersberge de langlaufloipes voor de wintersporters gereed. Een van de geliefdste doelen voor een wandeling is de ruïne van de Güntersburg ten zuidwesten van Güntersberge. Deze ruïne die vroeger waarschijnlijk door roofridders bewoond werd, ligt op de Kohlberg. In het curiositeitenmuseum van Güntersberge kunt u gekke, vreemde en bijzondere muizenvallen, mechanische stofzuigers, draagbare toiletten en oud keukengereedschap bewonderen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven