Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Friedrichsbrunn

Friedrichsbrunn is een dorpje van slechts 1000 inwoners in de Harz dat sinds 2009 deel uitmaakt van de gemeente Thale. Het dorp ligt op de hoogvlakte van de oostelijke Harz tussen Allrode en Bad Suderode en tussen de dalen van de Selke en de Bode en zuidelijk van de Ramberg. Met de auto kunt u Friedrichsbrunn bereiken over landweggetjes vanuit Thale, Bad Suderode, Allrode en Güntersberge.

In de elfde eeuw vormde zich een rustplaats bij een bron tussen Nordhausen en Quedlinburg, die als “Ontrouwe Bron” bekend stond. In 1680 werd er bij de bron een grenswachtershuis geplaats van de staat Pruisen. En aan het begin van de daaropvolgende eeuw kwamen de eerste kolonisten naar de nederzetting die genoemd werd naar de koning van Pruisen, Friedrich II. Aan het eind van negentiende eeuw kwamen de toeristen naar Friedrichsbrunn, dat nog voor de Eerste Wereldoorlog de titel hogeluchtkuuroord kreeg. Als gevolg hiervan werden er verschillende sanatoria en gastverblijven gesticht. In de DDR-tijd bezochten jaarlijks 20.000 gasten het dorp. Tegenwoordig concentreert Friedrichsbrunn zich op gezondheid en ontspanning. Rond Friedrichsbrunn bevinden zich zo’n 200 kilometer aan wandelpaden. Vanuit Friedrichsbrunn leiden wandelpaden de dalen van de Bode en de Selke in en naar de Ramberg. Verder zijn er zes wandelpaden rondom het dorp. Te voet kunt u ook de ruïnes van Erichsberg bezoeken. Van deze burcht uit de twaalfde eeuw zijn alleen nog de fundamenten over. In Friedrichsbrunn is er een overdekt zwembad en een kegelbaan, maar er valt voor de vakantieganger veel meer in de buitenlucht te beleven. Bijvoorbeeld in het kleine kuurpark met onder andere een natuurbad dat nog uit de begintijd van het toerisme stamt. Een veelvoud aan hotels, pensions en vakantiehuisjes zorgen ervoor dat Friedrichsbrunn ook nu nog één van de meest geliefde vakantieplaatsen in de Harz is. Het is erg prettig om na in een van de restaurants in Friedrichsbrunn gegeten te hebben, te genieten van een ritje per koets.

Door zijn hoge ligging van 580 meter is Friedrichsbrunn sneeuwzeker.
De vele langlaufloipes en rodelbanen staan garant dat ook de wintersporter aan zijn trekken komt. Traditioneel worden er sledehondenwedstrijden gehouden in Friedrichsbrunn. Het natuurbad is ’s winters een schaatsbaan en het ski- en erfgoedmuseum informeert de bezoeker over de wintersport in Friedrichsbrunn.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven