Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Eichsfeld

De regio Eichsfeld is een vlakte van ongeveer 1540 km² verdeeld over drie verschillende Duitse Bondslanden: Nedersaksen, Thüringen en Hessen. Eichsfeld is net als de Harz onderverdeeld in een hoger gelegen en een lager gelegen deel: Ober- en Untereichsfeld. Eichsfeld wordt begrenst door de dalen van de Rhume in het noordoosten, de Werra in het zuidwesten, het Thüringse bekken in het zuidoosten en het Göttingen-Northeimer woud in het noordwesten. De waterscheiding tussen de rivieren de Elbe en de Weser loopt midden door Eichsfeld.

Het gebied is eeuwenlang tamelijk geïsoleerd geweest, omdat het bestuurlijk tot het bisdom Mainz behoorde. Daardoor bleef Eichsfeld gedurende en na de reformatie overwegend katholiek. Dit was de grondslag voor zijn eigen identiteit, die zelfs gedurende de DDR-tijd stevig in het zadel bleef. Ook nu nog is het percentage regelmatige kerkganger hoger dan gemiddeld in Duitsland. De schutspatroon van Eichsfeld is Sint Maarten. Het grootste deel van Obereichsfeld met de steden Heiligenstadt, Leinefelde-Worbis en Dingelstädt, ligt in Thüringen en de rest in Hessen. Verder behoort ook een deel van Untereichsfeld tot Thüringen, maar het grootste deel daarvan ligt in Nedersaksen, met Duderstadt als centrum. In Ebergötzen staat de Wilhelm Buschmolen. Busch is de beroemde tekenaar en humorist uit de negentiende eeuw die de figuren Max en Moritz onsterfelijk heeft gemaakt. Behalve deze molen is er de molen waarin de 8000-jarige geschiedenis van het brood wordt getoond. Het hart van Obereichfeld ligt in Heilbad Heiligenstadt, een paradijs voor vakantiegangers die houden van gezondheid en kunst. Hier vindt u sporen van de ook internationaal beroemde Johann Wolfgang von Goethe, Heinrich Heine en niet te vergeten de sprookjesbroers Grimm. Het zuiden van Eichsfeld is geliefd bij toeristen vanwege zijn schaduwrijke bossen, kleurige boomgaarden en de Duivelskansel, een zandstenen rots van 452 meter hoog in het dal van de Werra.

Bijzonder is ook het 253 meter lange en 23 hoge spoorviaduct uit de negentiende eeuw over het dal van de Frieda in Lengenfeld unterm Stein. De spoorweg is tegenwoordig buiten gebruik, maar het viaduct is geliefd bij fietsers. Culinair is Eichsfeld bekend door de beroemde Mettwurst en de Schmandkuchen.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven