Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

De provinciehoofdstad Bernburg

Bernburg is de voormalige residentie en de hoofdstad van het soevereine Hertogdom Anhalt-Bernburg. Tevens is deze stad de provinciehoofdstad van Salzlandkreis. Ze ligt op slechts 45 km van Magdeburg, in het midden van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Bernburg heeft een inwonersaantal van ongeveer 34.000, terwijl Salzlandkreis ongeveer 200.000 inwoners telt.

Bernburg

De stad met een Koninklijk Paleis

Schloß Bernburg, ook wel de Kroon van Anhalt genoemd, werd gebouwd in het Renaissance tijdperk en ligt op de zandstenen rotsen van de oostelijke oevers van de Saale. Het paleis is volledig bewaard gebleven en het was de residentie van de prinsen en later de hertogen van Anhalt Bernburg. Het kasteel heeft de reputatie het mooiste en het meest trotse paleis van allemaal te zijn. Keizer Otto I maakte op 29 juni 961 al een melding van de "Brandanburg", zoals het paleis destijds heette. In de gotische keldergewelven is er, naast de originele bouwelementen van het kasteel, een heksententoonstelling te zien. Het hoofdverhaal vertelt het procesverloop tegen Barbara Meyhe, een vrouw van een burgemeester uit Bernburg in 1617-1619, en Anna Maria Brauna. Interessant om te zien is de historische rechtspraak en het thema hekserij. Bij Schloß Bernburg staat de Eulenspiegelturm, die herinnert aan Tijl Uilenspiegel, en welke een bezienswaardigheid is op de Romanik Straße die door het Salzlandkreis voert.

Parken, musea en lekker eten

Bernburg is, naast een historische stad, bovendien ook een groene stad en een waar paradijs voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt. In het Natuurpark Unteres Saaletal bevindt zich onder meer de Tiergarten Bernburg, waar het heerlijk ontspannen is. Ook de Kesslerturm am Friedrichshang is een bijzonder kenmerk van de stad. De uitkijktoren werd in 1913 gebouwd en geeft met zijn hoogte van 26 meter een geweldig uitzicht over het Saaletal. Bernburg heeft verschillende mogelijkheden om een rondwandeling onder leiding van een deskundige gids te maken. In het historische centrum zijn er tal van winkels met een gevarieerd aanbod die afgewisseld worden met kunstgaleries, restaurants en cafés. Bernburg heeft meer dan 100 eetgelegenheden die zich verspreid over de stad bevinden. Van eenvoudige snacks en Stehcafés, tot gastronomische hoogstandjes, koffiehuizen, ijssalons en cocktailbars, ze zijn er allemaal te vinden. Proeven kan van verschillende, exotische smaken, maar ook van de lokale Duitse gerechten die buitengewoon heerlijk zijn.

Evenementen in Bernburg

Een middeleeuwse stad als Bernburg heeft jaarlijks tal van festiviteiten en evenementen die georganiseerd worden. Tot deze hoogtepunten behoren onder meer:

  • Mittelalterlicher Markt im Schloss
  • Schlossbergfest & Bassgeigengala
  • Weinmarkt
  • Historisches Erntefest
  • Klosterfest
  • Wassersportfeste

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven