Harzgids.nl

Welkom op Harzgids.nl
Het online magazine over het prachtige Harz gebergte in Duitsland.

Harz informatie


Hotel zoeker

Boeken in de Harz

Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Altenbrak

Altenbrak is een kleine gemeenschap in de gemeente Thale in de Harz. Het lintdorp ligt genesteld in het smalle, steile dal van de Bode tussen twee sterke meanders van dit riviertje. De soms rechte wanden van het Bodedal bieden de wandelaars schitterende vergezichten, vooral vanaf de granieten rotsformatie Böser Kleef, die hoog boven het dorp Altenbrak uittorent. Er is in Altenbrak volop gelegenheid voor de toerist om van zijn vakantie te genieten.

Altenbrak is met de auto over de B 81 bereikbaar of via het naburige gehucht Treseburg. Altenbrak is waarschijnlijk in 1227 gesticht, maar het wordt als gehucht voor het eerst genoemd in 1448. Tot 1867 dreef de economie van Altenbrak op de ijzergieterijen, zoals in meer plaatsten in de Harz. Vanaf dat jaar richtte het dorpje Altenbrak zich op het toerisme als inkomstenbron. De bijzondere ligging met de gezonde berglucht, bezorgde Altenbrak de titel van ‘Luftkurort’. De bijna 100 km lange populaire Harzer-Hexenstieg loopt van Osterode naar Thale, voert langs de hoogste berg van de Harz, de Brocken, en komt dwars door het dorp Altenbrak. Naast de Harzer-Hexenstieg zijn er nog vele andere wandelmogelijkheden rond Altenbrak over goed bewegwijzerde wandelpaden door het Bodedal en de dicht met bos begroeide Oberharz. En op de Böser Kleef bevindt zich bovendien een van de 222 stempelplaatsen van de Harzer Wandernadel, waarmee actieve wandelaars punten kunnen verdienen. Tijdens uw wandelingen kunt u een bezoek brengen aan de Hexentanzplatz, een plateau langs het Bodedal, en de Rosstrappe daartegenover. Ook de moeite van het bezoeken waard zijn de Baumanns- en Hermannsgrot met druipsteenformaties.

Ongeveer drie kilometer verderop kunt u in het gehucht Wendefurth dat bij Altenbrak behoort, een bootje huren om te varen op het grote Rappbode-stuwmeer. Badgasten kunnen naar hartenlust zwemmen in het natuurbad van Altenbrak dat met bronwater gevuld wordt. In de zomermaanden worden in de Waldbühne (bostoneel) van Altenbrak veel voorstellingen en concerten gegeven.

>> Dorpen en steden in de Harz


Grotere kaart weergeven